‘What you see, is what you get’, de nieuwe opzet van het pand van Hofleverancier Vermeyden Delicatessen in Rotterdam vormt een verwijzing naar de ambachtelijke waren die er over de toonbank gaan: eerlijk en puur, maar tegelijkertijd verfijnd.

De winkel bevindt zich in drie aangrenzende panden aan de Nieuwe Binnenweg, een levendige winkelstraat in een multiculturele buurt. Bij de renovatie zijn nog bestaande bouwmuren tussen de panden verwijderd en verschillende hoogteniveaus teruggebracht tot één doorlopende vloer. Ook is de ruwe vorm van de panden blootgelegd; kaal metselwerk, robuuste staalkolommen en een industriële kabelgoot kenmerken het interieur. Kleine vensters her en der bieden een onverwacht doorkijkje naar achterliggende trappenhuizen en werkruimtes. Samen met het herstellen van de oorspronkelijke hoogte van de winkelpanden van bijna vijf meter is zo één ruime, transparante winkel ontstaan met een grootstedelijke uitstraling.

vermeyden-HA067_winkelruimte Vermeyden-bewerkt

Voor de indeling is gebruik gemaakt van verschillende ‘eilanden’ om de diverse waren van elkaar te scheiden. Ook kan ieder product zo op een eigen, passende manier gepresenteerd worden, zodat klanten de waren optimaal kunnen beleven. Tegen de achterwand bevindt zich het koelversgedeelte, met roestvrijstalen werktafels. Op de vloer ligt hier een grof gepixeld tegelpatroon waarin o.a.  een kalf en een worstje te herkennen zijn. Aan de ene zijwand bevindt zich de broodjesbalie van blank grenen, aan de andere zijwand een gekoeld kaasplateau en eiken wijnstellingen. Het ‘eiland’ voor chocolade en noten – met chocoladebruin binnenwerk – is aan de voorzijde van de winkel. Hier is door de verbouwing ook ruimte ontstaan voor een espressobar en een lunchcorner, doordat het effectieve winkeloppervlakte van 180 m2 is vergroot naar 225 m2.

ha067-voorgevel-vermeydenhires

De glazen voorgevel van het pand heeft grenen stijlen aan de binnenzijde en een aluminium buitenprofiel. De indeling met stijlen in verschillende breedtes en dieptes is afgeleid van de gevelindeling van de bovengelegen woningen. De plint is van natuursteen en de portieken naar de bovenwoningen zijn afgewerkt met een handgevormde, donkergroene tegel. De gevel herinnert hiermee weer aan de karakteristieke opbouw van veel winkelpanden aan de Nieuwe Binnenweg.