Een voormalig bordeel en kraakpand, door de gemeente Rotterdam te koop aangeboden als kluswoning, herrijst na een ingrijpende verbouwing als luxe stadsappartement. De dubbele bovenwoning, aan de Beukelsdijk in Rotterdam, is door Hekkenbergarchitects ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid met een dakopbouw, terras en sedum daktuin.

 

Op de woonetage is de oorspronkelijke tweedeling, in smalle en brede beuk doorgebroken zodat een ruime, lichte woonkamer ontstaat. De draagconstructie is volledig weggewerkt in het plafond en achter de nieuw aangebrachte gevelisolatie. De vrij indeelbare plattegrond die hierdoor ontstaat geeft de woning een loft-achtige uitstraling. Vanuit de woonruimte biedt een nieuwe trap direct toegang tot de dakopbouw en het terras.

De tweede verdieping heeft een meer functionalistische indeling met slaapvertrekken, yogakamer, kleedkamer en badkamer. De verdiepingshoge houten schuifdeuren zijn zijdelings geïnspireerd op de minimalistische Japanse architectuur, dit was onder andere een uitgesproken wens van de opdrachtgever.

De dakopbouw is gerealiseerd met een gevelbekleding van verduurzaamd vurenhout. De opbouw biedt een aansprekend uitzicht over de skyline van Rotterdam. In de lente wordt de sedumtuin aangelegd, hierbij wordt gebruik gemaakt van de ‘groene daken subsidie’ van het Rotterdam Climate Initiative.

Over kluswoningen in Rotterdam:

De gemeente biedt Rotterdammers de kans hun woning (samen met een architect) zelf te ontwerpen en te verbouwen. Ongeveer 200 ondernemende Rotterdammers zijn de afgelopen jaren de uitdaging aangegaan om een oud pand van de gemeente Rotterdam te kopen. Het voordeel voor de gemeente is tweeledig, verwaarloosde oude panden worden opgeknapt en enthousiaste nieuwe bewoners leveren een positieve bijdrage aan de wijk.

meer informatie over klushuizen vind u hier: www.pakjeruimte.nl