Een Amsterdams gezin had de kans om op een zelfbouwkavel in Buiksloterham een huis te realiseren geheel naar eigen wensen: groot, maar toch intiem en tevens duurzaam. Het Rotterdamse bureau Hekkenbergarchitects gaf vorm aan deze ambitie door de leefvertrekken in het enorme hoekpand visueel en ruimtelijk met elkaar te verbinden. Innovatieve bouwsystemen en slimme technologie maken het huis bovendien milieuvriendelijk en tijdsbestendig.

Weidsheid en geborgenheid.

Het ruim opgezette huis, met een beukmaat van bijna 8 meter, is gelegen op een hoek en vormt zo het einde van een bouwblok. Naar de stedenbouwkundige voorschriften diende de parkeerplaats inpandig te zijn en mocht de achterkant slechts half zo hoog zijn als de voorkant, namelijk 7 en 14 meter. Met dit kader als uitgangspunt én een totaal woonoppervlak van 360 m2, is ervoor gekozen de woon- en slaapvertrekken rond een centrale vide op meerdere niveaus te positioneren. Deze splitlevel indeling geeft het huis een speelse ruimtelijkheid. De maatwerk essenhouten trap vormt de functionele en ruimtelijke spil tussen deze verschillende lagen. De trap slingert met korte steken omhoog langs een doorlopend frame van houten spijlen, vanaf de keuken op de begane grond tot de slaapverdieping boven. De finesse van het hout contrasteert met de ruw betonnen achterwand die deels in het zicht gehouden is. Bij de woonlagen vormt de trap een brede tribune, voorzien van een glijbaan, die de woonvertrekken met elkaar verbindt. Ondanks de royale omvang van de woning behouden de ruimtes zo toch een intieme sfeer en een sterke relatie tot elkaar.

Verbondenheid

De kavels aan de Monnikskapstraat hebben diepe voortuinen, passend bij de hoge gevels, en liggen met de achterzijde direct aan de straat. Door deze bijzondere stedenbouwkundige situatie lopen publieke en privé buitenruimte in elkaar over. Zo ontstaat een toegankelijke en levendige sfeer in de zelfbouwstraat. De alzijdige oriëntatie van de hoekkavel vertaalt zich in het ontwerp in een robuuste, enigszins monolieten gevel, die zich naar de hoek toe steeds meer opent in grotere vensters. In het interieur van de woning ontstaat hierdoor een diagonale zichtlijn die het unieke karakter van ‘het hoekhuis’ versterkt. Daarnaast biedt het de bewoners een bijzonder uitzicht op het groene park schuin tegenover de woning.

Duurzame oplossingen

De gevel van de woning is opgebouwd uit voegloos verlijmde steenstrips van verschillende diktes met overhoeks en in de negge op maat gezaagde hoekstukken. De dunne metselwerkstrips laten zo veel mogelijk ruimte voor hoogwaardig isolatiemateriaal in de gevel. De ramen, voorzien van drie-dubbele-beglazing, zijn deels uitgevoerd met geïntegreerde zonwering, aangestuurd door zonne-energie. Door deze sterk geïsoleerde buitenschil, een groen dak met sedum-beplanting en zonnecellen, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en een lucht-warmtepomp is de woning nagenoeg energieneutraal. Om de complexe techniek achter deze duurzame hightech oplossingen op elkaar af te stemmen, is het project gedetailleerd voorbereid. Alle onderdelen, van installaties en centraal aangestuurde huistechnologie tot constructie, vloer- en wandelementen zijn volledig uitgewerkt en geïntegreerd in een BIM-model. Het casco van prefabbeton is daarna in slechts vijf werkdagen op locatie gemonteerd.

Buiksloterham

De gemeente Amsterdam wil met de herontwikkeling van het gebied Buiksloterham op de noordelijke IJoever een omgeving creëren waar duurzaam wonen en werken hand in hand gaan. Het particulier opdrachtgeverschap speelt hierin een belangrijke rol; zelfbouwers krijgen volop mogelijkheden voor eigen initiatief en zetten daarmee de toon. De hoge ambitie en uitwerking op het gebied van duurzaamheid bij dit project zijn een uitgesproken voorbeeld van de pioniersrol vanuit het particulier opdrachtgeverschap.

Stop-motion video van de montage van het prefabbeton casco op locatie.